پولیپها در دیواره داخلی رحم رشد میکنند. رشد بیش از حد سلولها در دیواره داخلی رحم (آندومتر) منجر به تشکیل پولیپها میشود که پولیپ آندومتر نیز نامیده میشود. با توجه به میزان سطح استروژن اندازه آنها افزایش مییابد و معمولا از طریق سونوگرافی تشخیص داده میشوند. پولیپها معمولا بدون علامت هستند و مشکلی ایجاد نمیکنند. بهترین زمان جهت اسکن پولیپها در روز دهم تا دوازدهم سیکل قاعدگی است. اگر در دوران قاعدگی اسکن انجام شود میزان خطا افزایش پیدا میکند. روش سونوگرافی روش موثری در تشخیص پولیپهای رحم است اما گاهی اوقات در تشخیصشان دچار اشتباه میشوند. روش قطعی تشخیص پولیپ، هیستروسکوپی است.
برای مطالعه مطالب بیشتر درباره هیستروسکوپی، نحوه انجام آن و کاربردهای فراوان این شیوه جراحی میتوانید روی توضیحات بیشتر کلیک کنید.
در گذشته پولیپها از طریق روش D&C برداشته میشدند اما امروزه روش هیستروسکوپی بهترین روش برای برداشتن پولیپها است. هیستروسکوپی روشی است که به پزشک این اجازه را میدهد که بتواند داخل رحم را با استفاده از مانیتور مشاهده کند. جراح یک تلسکوپ خیلی کوچک (هیستروسکوپ) را از طریق دهانه رحم وارد رحم میکند. سپس رحم برای هر گونه ناهنجاری مورد بررسی قرار میگیرد. جراح شکل رحم و پوشش داخلی رحم را بررسی میکند و به دنبال شواهدی مبنی بر آسیبهای درون رحمی است. اگرچه بعضی از پزشکان معتقدند که برداشتن این پولیپهای کوچک در درمان ناباروری موثر نیستند. اما بیشتر پزشکان به طور معمول پولیپها را به خصوص قبل از انجام IVF برمیدارند. بیشتر پزشکان بر این باورند که پولیپهای رحم در فرآیند کاشت تخمک بارور شده به داخل رحم اختلال ایجاد میکند. آنها معتقدند هیستروسکوپی پولیپهای رحم در زنان نابارور با دلایل ناشناخته شانس بارداری را افزایش میدهد و روش مناسبی در درمان ناباروری است.
به منظور درک بهتر اثر هیستروسکوپی پولیپهای رحم بر روی درمان ناباروری ، اخیراً محققین مطالعهای را انجام دادهاند. در این مطالعه ۲۰۴ زن با مشکلات مختلف باروری که پولیپ رحم را نیز شامل میشد، شرکت کردند. نتایج نشان داد که هیستروسکوپی پولیپهای رحم قبل از IUI، در مقایسه با هیستروسکوپی تشخیصی و بیوپسی به طور قابل توجهی شانس بارداری را افزایش داده است و هیستروسکوپی پولیپهای رحمی در درمان ناباروری موفق بوده است. اما ارزش کلینیکی هیستروسکوپی پولیپهای رحم در درمان ناباروری خیلی مشخص نیست. بنابراین قبل از اینکه هیستروسکوپی به عنوان یک روش افزایش دهنده احتمال باروری پیشنهاد شود، لازم است مطالعات بیشتری انجام شود.
پس به طور کلی میتوان گفت، شانس بارداری با برداشتن پولیپها و سایر اختلالات رحمی از طریق هیستروسکوپی در زنان نابارور با دلایل نامعین افزایش مییابد. آنالیزها نشان میدهد مزایای استفاده از این روش در افزایش باروری مشاهده شده است، اما شواهد محدود است و مطالعات بیشتری مورد نیاز است.
برای آشنایی با خدمات دکتر سهیلا عارفی و انجام جراحی هیستروسکوپی بااهداف تشخیصی و درمانی میتوانید روی خدمات کلیک کنید.
برای دریافت اطلاعات تماس و تعیین وقت قبلی روی “تماس با ما” کلیک کنید.